Pe 2 martie, rusii isi vor alege un nou sef al statului, cel mai probabil in persoana lui Dmitri Medvedev, un avocat de doar 42 de ani, considerat un "liberal". Va insemna schimbarea de la Kremlin si o modificare in relatiile dintre Moscova si Bucuresti? Raspunsul cel mai probabil: nu. Asta pentru ca dupa 1990, diversele guverne post-comuniste au dus politici de distantare tot mai evidenta de Rusia, cu efecte negative in plan economic, dar cistigind in planul securitatii. De aceea e putin probabil ca schimbarea garzii la Kremlin sa duca la o radicala transformare a relatiilor romano-ruse.
Romania este tara europeana care plateste cel mai mare pret la gazele naturale importate din Rusia In competitia dintre gazoductele Nabucco si South Stream, Bucurestiul a adoptat o atitudine principiala, dar perdanta economicDeficitul comercial in relatia cu Rusia este de circa 3 miliarde dolari, din cauza importurilor de energieInvestitiile rusesti in Romania sunt putine, dar indeosebi in domenii importante strategicDupa ani de diplomatie paguboasa, va adopta Romania o atitudine mai pragmatica in relatia cu Moscova?
Gazul care arde la pret
Romania are o mare problema in relatia economica cu Rusia: este tara europeana care plateste cel mai mare pret pe mia de metri cubi de gaz natural importat. Acest lucru se explica intai de toate prin politica externa a Romaniei – de aderare la spatiul euro-atlantic si de opozitie fatisa fata de Rusia – ce a facut ca Moscova sa trateze cu raceala, ba uneori cu ostilitate, autoritatile de la Bucuresti.
In timp ce Romania plateste in acest moment 376 de dolari/mia de metri cubi, iar de la 1 aprilie, pretul ar putea creste la peste 390 de dolari, alte state europene platesc intre 150 si 240 de dolari. Media in tarile Europei occidentale este de 280 de dolari/1.000 mc, Bulgaria plateste 240 de dolari