>> În Pakistan, câteva femei curajoase au preluat modelul politicienei asasinate şi încearcă să învingă o mentalitate tribală rigidă. Femeile pakistaneze au preluat ştafeta în lupta >> În Pakistan, câteva femei curajoase au preluat modelul politicienei asasinate şi încearcă să învingă o mentalitate tribală rigidă.
Femeile pakistaneze au preluat ştafeta în lupta de emancipare dusă de Benazir Bhutto. Deşi a te pune de-a curmezişul unor mentalităţi religioase rigide presupune mari riscuri, nimic nu le face să dea înapoi. Sunt deputate, profesoare, avocate şi chiar femei-poliţist.
Ţară situată în Asia de Sud, Pakistanul se confruntă cu o profundă criză politică şi un val de atentate islamiste după asasinarea fostei şefe a opoziţiei, Benazir Bhutto. Câştigătoare a recentelor alegeri legislative, Partidul Poporului Pakistanez şi Liga Musulmană Pakistaneză au anunţat că vor forma împreună un guvern. Analiştii şi-au exprimat însă îndoiala că alianţa dintre cele două formaţiuni politice, conduse de soţul lui Bhutto, Asif Ali Zardari, respectiv de ex-premierul Nawaz Sharif, ar putea fi stabilă, numind-o "căsătorie de convenienţă".
Cine se află în spatele asasinatului?
Cele două partide, care până acum au fost în opoziţie, s-au "luptat" timp de un deceniu înainte ca Pervez Musharraf să preia puterea în 1999. Nu se aşteaptă ca alianţa lor să scoată ţara din criză. Cine se află în spatele atentatului care a eliminat-o pe Benazir? Este întrebarea care flutură pe buzele tuturor. Islamiştii sau serviciile secrete? Musharraf continuă să nege orice implicare în asasinarea acesteia.
Dar un ofiţer de rang înalt a declarat pentru revista "Le Point" că serviciile secrete pakistaneze (Inter-Services Intelligence, ISI) se află în spatele atentatului din 27 decembrie 2007. Un înalt fost responsabil al armatei estimează însă că fundame