Oamenii care locuiesc în apropierea haldei de şlam de bauxită aparţinând SC Alum SA spun că au de suferit din cauza „prafului roşu“. Sursa: Cristian Dogaru
Halda de şlam de bauxită din apropierea oraşului Tulcea le dă de peste 30 de ani bătăi de cap localnicilor, dar şi tulcenilor din satele învecinate. Odată cu venirea primăverii, nori mari de praf roşu, mânaţi de vânt, se îndreaptă spre oraş.
Oamenii spun că praful ucide natura, se depune pe case, intră în fântâni şi, ce e mai grav, în plămânii oamenilor. „Păi, a murit tot ce e aici, toţi peştii din baltă, era stuf, era papură, nu a mai rămas nimic“, spune un bătrân aproape orb, a cărui casă se află la doi paşi de haldă.
Localnic mort în chinurigroaznice
Localnicii spun că mulţi dintre ei suferă de diverse boli care şi-ar putea avea originea în praful de bauxită. „Ne afectează capul, ochii, plămânii, dar cui să ne plângem, primarului? Nu face nimic, e de la ăştia de la alumină“, se plânge şi tulceanul Neculai Duţu. Halda de şlam are o suprafaţă de 80 de hectare şi, după spusele unor localnici, „pe alocuri o adâncime de 50 de metri“.
Este împrejmuită de un gard din sârmă ghimpată, iar la poartă tronează un panou uriaş care interzice accesul în incintă pentru că este „proprietate privată Alum SA Tulcea“. Suprafaţa a fost împrejmuită după ce, în urmă cu două ierni, un localnic a murit în chinuri groaznice încercând să scurteze drumul spre casă.
Halda este acoperită de o crustă roşie care provine de la şlamul rămas în urma procesării bauxitei. Din loc în loc, crusta este albă de la soda caustică cu care se amestecă bauxita pentru obţinerea aluminei. Perimetrul haldei este străbătut de conducte subţiri din care ar trebui să ţâşnească apa să ude zecile de hectare de şlam şi care ar împiedica ridicarea prafului toxic. „Dar nu se întâmplă aşa, p