In timp ce managerii de varf si comilitonii lor incaseaza milioane, pe succes sau chiar pe esec, cei mai multi oameni de rand din Germania se bucura sa poata trai macar, din salarii. Incepand cu anul 2000, o prapastie tot mai adanca s-a deschis intre veniturile pe cap de locuitor, din tara considerata altadata model de „capitalism social”. Specialistii si unii politologi vorbesc de „lipsa de dreptate” si de „marea prapastie” dintre casta alesilor si marea masa a populatiei. Copiii nascuti in ghetto-uri sau medii sarace, din familii de nemti, dar mai ales de imigranti, sunt neoficial condamnati la ratare si trai mizer.
Aroma de paine neagra
Dragos s-a nascut in Romania, insa scoala a facut-o in Germania. E de 18 ani aici si abia mai ingana limba materna. Parintii lui au lasat in urma Bucurestiul asaltat de mineri in primavara lui 90, cu un gand de mai bine. Mai binele a fost un ulterior divort, doua posturi modeste, datorii la banci. A ramas speranta in Dragos si viitorul lui.
Dupa o ratata incercare in structurile militare, bine platite, dar si riscante, ale statului german, lui Dragos i-a cam trecut pofta de aventura si a intrat „in paine”. La propriu, caci lucreaza intr-o brutarie, se scoala la trei noaptea si adulmeca zilnic aroma de chifle proaspete si de banuti cam putini.
A gresit el, sau parintii lui, pe undeva? Nu prea. Sanse si sorti similare impartasesc milioane de tineri in Germania, carora parintii nu le pot croi, de mici, un CV de elita.
Inegalitatea luata la bani marunti
Markus Grabka e omul care „cauta Germania in portmoneu”. Este economist la Institutul german pentru cercetari economice (DIW) din Berlin. In fiecare an, DIW analizeaza, pe esantioane reprezentative, conditiile de viata ale cetatenilor de pe teritoriul federal. Parametrii sunt simpli: cat castiga acestia, ce impozite pl