Ucraina ar putea impiedica realizarea proiectului South Stream, care prevede construirea unui conducte care sa traverseze Marea Neagra, ceea ce i-ar putea permite Gazprom sa exporte gaz in Europa, ocolind Ucraina, scrie presa de la Kiev. Mai multi analisti politici ucraineni prezenti la Forumul Uniunea Europeana-Ucraina, care s-a desfasurat la Kiev saptamana trecuta, remarcau in discutii private ca Romania si Ucraina ar putea constitui un tandem pentru a bloca proiectul South Stream. Potrivit acestora, pentru autoritatile de la Kiev ar fi foarte important ca Romania sa se alature si ea acestui demers in cazul in care Ucraina il va initia.
Guvernul de la Kiev, comentau unii analisti ucraineni, va lua o decizie in aceasta problema in momentul in care Gazprom va reduce livrarile de gaz catre Ucraina cu 25%, asa cum a amenintat, din dimineata zilei de luni, 3 martie, ora 10.
In mai multe materiale publicate in ultimele zile in presa ucraineana se face trimitere la articolul 79 din Conventia ONU pentru dreptul maritim, conform caruia stabilirea traseului viitoarelor conducte se face prin consultarea statelor riverane. Cu atat mai mult cu cat viitoarea conducta urmeaza sa treaca prin zonele de exclusivitate de 200 mile marine, ale celor doua tari. Deocamdata, Gazprom si Eni, initiatorii proiectului South Stream, nu au obtinut acordul nici al Bucurestiului si nici al Kievului pentru traseul viitoarei conducte. Adjunctul ministrului industriei energetice de la Moscova, Anatoli Ianovski, a confirmat pentru presa ucraieana ca pentru constructia South Stream este nevoie de acordul Kievului. Mai precis, cele doua parti trebuie sa cada de acord asupra realizarii unei expertize ecologice, care sa serveasca drept fundament in procesul de aprobare al constructiei conductei prin Marea Neagra. Deci, o alta expertiza ecologica va trebui negociata si cu guvernul de la B