Există familii în care de cele mai multe ori se vede doar partea plină a paharului. Optimismul şi simţul umorului sunt, potrivit psihologilor, printre cele mai bune metode de a menţine o
Există familii în care de cele mai multe ori se vede doar partea plină a paharului. Optimismul şi simţul umorului sunt, potrivit psihologilor, printre cele mai bune metode de a menţine o familie unită.
De câte ori n-am auzit de familii fericite în care simţul umorului transformă traiul în comun într-o adevărată plăcere.Nenumărate situaţii particulare demonstrează că, de cele mai multe ori, greutăţile vieţii pot fi surmontate tocmai datorită optimismului de care dau dovadă membrii unei familii.
A fi în permanenţă optimist, a trata fără încrâncenare grijile cotidiene, a uita de tristeţe sau a-i face pe cei din jurul tău să râdă nu sunt doar simple ingrediente care descreţesc fruntea pe moment. Specialiştii în psihologia familiei susţin că acestea sunt metodele cu ajutorul cărora comunicarea în sânul familiei - la urma urmei, cheia de boltă a înţelegerii dintre membrii grupului - devine fluidă, continuă şi aproape de perfecţiune.
Umorul restabileşte de multe ori punţi de comunicare întrerupte între membrii familiei, între fraţi, între părinţi şi copii sau între bunici şi nepoţi, indiferent de diferenţa de vârstă. Umorul şi râsul sunt excelenţi catalizatori ai relaţiilor de dragoste între membrii grupului.
Pe de altă parte, explică tot psihologii, ironia şi remarcile caustice au un efect invers şi pot dăuna foarte mult relaţiilor dintre membrii unei familii. Mai ales la vârsta la care copiii devin adolescenţi, umorul este soluţia optimă de salvare a relaţiilor de obicei tensionate dintre părinţi şi copii. Aici intervine cu adevărat arta de a fi un părinte deschis dialogului, subliniază Claire Soulignac, psiholog şi specialist în terapii familiale.