Dovada vine de la Bagdad. Textul sentintei formulate de Curtea Federala irakiana in procesul lui Mohammad Munaf, obtinut ieri de EVZ, confirma o ipoteza pe care autoritatile romane au negat-o categoric: cei trei jurnalisti rapiti in 2005 au fost rascumparati de guvernul de la Bucuresti.
Un document oficial arunca in aer declaratiile autoritatilor romane cu privire la eliberarea jurnalistilor romani rapiti in Irak acum trei ani. Decizia Curtii Federale de Casatie din Irak - intrata in posesia EVZ -, prin care Mohammad Munaf scapa temporar de streag, cuprinde un pasaj din care reiese clar ca rapitorii au primit „o recompensa“ dupa negocieri cu „guvernul roman“.
Pana in acest moment, atat reprezentatii presedintiei, cat si cei ai guvernului au negat vehement faptul ca pentru viata lui Ovidiu Ohanesian, lui Marie-Jeanne Ion si lui Sorin Miscoci s-ar fi platit vreo recompensa.
Recompensa, dar nu si suma platita
„Dupa negocieri cu guvernul roman si primirea unei recompense, rapitorii au eliberat victimele.“ Aceasta fraza, cuprinsa in sentinta Curtii Federale de Casatie irakiene in dosarul in care este acuzat si Mohammad Munaf, reprezinta prima confirmare a unei ipoteze care pana acum a fost negata de cele mai inalte institutii romane: ca eliberarea a fost platita de autoritatile de la Bucuresti.
Pe 22 mai 2005, ziua in care a fost anuntata eliberarea celor trei, Traian Basescu declara: „Statul roman nu si-a negociat nici politica externa prezenta si viitoare si nici nu a platit rascumpararea ziaristilor“. Presedintele a mai explicat, in aceeasi zi, ca „plata vreunei rascumparari ar fi insemnat ca de-a doua zi fiecare cetatean roman ar fi fost periclitat, oriunde pe glob“. Aceeasi pozitie a fost luata atunci de catre toate autoritatile romane.
Evenimentul Zilei
Dovada vine de la Bagdad. Textul sentintei form