Eventualele neajunsuri provocate de trecerea României la moneda unică pot fi evitate prin rambursarea anticipată sau prin refinanţare Deşi unele voci pun la îndoială adoptarea monedei
Eventualele neajunsuri provocate de trecerea României la moneda unică pot fi evitate prin rambursarea anticipată sau prin refinanţare
Deşi unele voci pun la îndoială adoptarea monedei unice până în 2014, rămâne cert că, mai devreme sau mai târziu, ţara noastră va intra în zona euro. În aceste condiţii, întrebarea firească este cum vor fi afectaţi, în acel moment, românii care au în derulare credite în lei. Analiştii susţin că procesul de conversie valutară va fi cât se poate de normal şi că nu va dezavantaja clienţii băncilor.
Economiştii contactaţi de ziarul "Adevărul" spun că modificarea monedei de creditare nu va ridica probleme majore. În primul rând, pentru că împrumuturile în lei care intră în discuţie (cele ipotecare sau imobiliare luate pe o perioadă de 20-30 de ani) sunt nesemnificative comparativ cu volumul creditelor în valută. Potrivit datelor BNR, la finele lui 2007, doar 10% din creditele pentru locuinţe erau contractate în lei.
Iar dacă se menţine ritmul de creştere a creditelor în valută, ponderea celor în lei ar trebui cu atât mai mult să scadă până la momentul intrării în zona euro.În plus, adoptarea monedei unice de către ţara noastră este condiţionată de respectarea criteriilor de la Maastricht.
Potrivit acestora, dobânzile pentru creditele acordate în România nu pot depăşi marja de două puncte procentuale peste media celor mai mici trei dobânzi din zona euro. Dacă acestea se menţin în continuare scăzute, dobânzile din ţara noastră vor fi supuse unui drastic proces de diminuare. Deocamdată, dobânzile la creditele în lei sunt strâns legate de dobânda de politică monetară, mult mai mare decât în zona euro.
Fără credite în lei @