» In urma cu doi ani, istoricul Robert Kagan atragea atentia asupra aparitiei unei "ligi neoficiale a dictatorilor" care s-a nascut sub protectia Moscovei si a Beijingului si care reprezinta un pericol mult mai serios pentru democratiile occidentale decat terorismul islamist si Al Qaeda.
» In ultimii opt ani, Vladimir Putin a creat in Rusia un sistem autocratic represiv bazat pe ofiteri ai serviciilor secrete, a limitat drepturile individuale ale rusilor si a promovat agresiv ceea ce unii comentatori au numit "capitalism neliberal", iar alti autori "capitalism de stat". Portdrapelul capitalismului de stat rusesc este gigantul Gazprom, prin intermediul caruia Kremlinul controleaza economia nationala si isi exercita influenta asupra situatiei geopolitice din Europa.
» Incurajat de veniturile uriase obtinute in urma cresterii preturilor la hidrocarburi, Putin s-a angajat intr-o politica externa de confruntare cu Occidentul apropiata de cea din perioada razboiului rece si de apropiere de regimurile autoritare. Anul trecut, Rusia s-a retras din Tratatul privind Fortele Conventionale in Europa, a reluat practica zborurilor bombardierelor nucleare strategice si a consolidat Organizatia de Cooperare de la Shanghai, poreclita "Clubul dictatorilor".
Verticala puterii, "simbolul falic"
1. Centralizarea administrativa si subordonarea legislativului
Daca exista un termen pe care il repeta neobosit propaganda putiniana pe toate canalele, acesta este "stabilitate". Nu exista prilej public cu care sa nu se sublinieze ca, spre deosebire de anii ’90, anii lui Boris Eltin, ai "democratiei si haosului", epoca Putin a adus Rusiei "stabilitate" politica si economica, securitate si democratia "dirijata".
Primul pas spre obtinerea stabilitatii a fost constructia "verticalei puterii", adica aducerea tuturor institutiilor statului su