Programul european GÉANT, concretizat in cea mai mare retea informatica multi-gigabit dedicata cercetarii si educatiei, se conecteaza la retelele similare din lume pentru a crea o retea mondiala unica de cercetare. In Europa, GÉANT pune in legatura cercetatorii de pe tot cuprinsul continentului, de la Rekjavik la Vladivostok, si deserveste aproximativ 30 de milioane de utilizatori din mai mult de 3.500 de universitati si centre de cercetare, conectand 34 de retele nationale de cercetare.
Se vor stabili conexiuni de mare viteza cu infrastructurile regionale de retele de cercetare care se dezvolta in Balcani, in regiunile Marii Negre si Marii Mediterane, precum si cu retele din Asia, Africa de Sud si America Latina. In Europa, GÉANT a permis realizarea unor colaborari revolutionare in domeniul cercetarii schimbarilor climatice, al radioastronomiei si al biotehnologiei.
„Capacitatea uriasa de prelucrare a datelor pe care o are GÉANT permite Europei sa reuneasca cele mai stralucite minti din lume in scopul abordarii provocarilor cu care ne confruntam cu totii. Investitia financiara a Europei intr-o retea centrala de cercetare de mare viteza - aproximativ 23 de milioane de euro pe an - are efecte pozitive asupra competitivitatii din Europa, stimuland totodata colaborarea intre cercetatori la nivel global” zice Viviane Reding, Comisarul european pentru Societatea Informationala si Mass-media. „Investind inca 90 de milioane de euro pana in 2012 in cea de-a treia generatie a GÉANT, UE isi ia angajamentul de a ramane in prima linie a evolutiei internetului si de a facilita si armoniza colaborarea stiintifica.”
Programul GÉANT a fost lansat in 2000, ca o initiativa cofinantata in vederea actualizarii infrastructurii retelelor de cercetare si educatie, avand la vremea respectiva un buget total de 200 de milioane de euro. Programul a fost ulterio