România şi Bulgaria sunt cele mai „delincvente“ state dintre cele douăsprezece care au aderat în ultimele două valuri (2004 şi 2007) la Uniunea Europeană, comentează revista americană „Newsweek“, care avertizează asupra nerespectării angajamentelor ţării noastre în lupta împotriva corupţiei.
Încetinirea ritmului de adoptare a reformelor în domeniul corupţ iei afectează încrederea investitorilor în mediul de afaceri românesc, apreciază „Newsweek“. „România a ocupat anul trecut locul 69 - alături de Columbia şi Ghana - într-un clasament al Transparency International despre cele mai «curate state»“, relevă editorii revistei americane.
„Reform fatigue“la Bucureşti
Oboseala adoptării reformelor şi a respectării cerinţelor venite de la Bruxelles s-a instalat în aproape toate ţările nou-intrate în UE şi este cu atât mai evidentă la Bucureşti şi Sofia, comentează sursa citată.
„Aderarea la Uniunea Europeană a fost unicul scop al celor 12 state din Europa Centrală şi de Est. Odată intrate, au uitat de eforturi. În practică, intrarea în clubul de la Bruxelles nu înseamnă doar schimbarea statutului ţării, ci şi închiderea firmelor de stat neprofitabile şi împărţirea responsabilă a bugetului“, scrie „Newsweek“.
În Polonia şi Cehia, electoratul a votat masiv împotriva coaliţiei de guvernământ care a impus schimbările dictate de la Bruxelles. „Toţi vor să fie parte a Uniunii Europene. Dar nu vor reformele inerente“, spune Cas Mudde, cercetător în ştiinţă politică al Universităţii Antwerp din Belgia.
Nerezolvarea problemei corupţiei ar putea atrage o serie de penalităţi pentru ţara noastră. Cea mai gravă, potrivit ziariştilor de la „Newsweek“, ar fi nerecunoaş terea de către UE a deciziilor instanţelor de la noi, chestiune care i-ar putea irita puternic pe investitori.
„Eforturile lor (ale R