Andreas Treichl, CEO al Erste Bank BCR are mecanisme de reducere a riscului aferent creditelor de retail in valuta si nu se intrevad semne de deteriorare a calitatii portofoliului, sustine Andreas Treichl, CEO al Erste Bank, actionarul majoritar al celei mai mari banci romanesti.
Vineri, in cadrul unei teleconferinte, el a fost chestionat de mai multi analisti in legatura cu evaluarile Erste privind creditarea in valuta, in particular in Romania.
"Daca vine un client la BCR si cere un credit in valuta ii solicitam date despre bugetul familial, le verificam si calculam venitul lunar disponibil pentru plata ratelor, la care adaugam si o marja de risc. Este adevarat ca imprumuturile de retail in valuta nu sunt o afacere prea buna, insa in ultimii ani ne-am profesionalizat si nu avem motive de ingrijorare privind calitatea portofoliului. Volatilitatea cursului este mai mica decat cea perceputa", a aratat seful Erste.
De altfel, el a spus ca saluta decizia BNR de a cere majorarea provizioanelor pentru creditele in moneda straina, estimand ca va stimula creditul in lei, in conditiile in care considera ca BCR este cel mai mare furnizor de lichiditati in lei de pe piata. "Doar 30% din creditele de retail in valuta ale BCR vor fi afectate." Cat priveste riscul de curs de schimb, Treichl estimeaza ca anul acesta raportul leu/euro se va mentine in marja de volatilitate actuala, fiind mai volatil decat in anii trecuti, dar nu chiar ca in 2007.
Manfred Wimmer, CEO al BCR, a afirmat ca 51,3% din portofoliul de credite al BCR este in lei, precizand ca banca nu acorda credite in monede exotice. El a aratat insa ca raportul dintre lei si valuta este invers pe retail: 48,2% in lei si 51,8% in valuta.
"In conditiile in care ne asteptam la o crestere mai rapida a creditului ipotecar, probabil ca si cota creditului de retail in valuta va creste pentru