Un proiect de lege care vizeaza desfiintarea duty-free-urilor si de pe frontiera necomunitara a fost depus, zilele trecute, la Senat. Autorul, senatorul Marius Marinescu, invoca un raport al autoritatilor de la Bruxelles, care atrag atentia ca magazinele duty-free de la frontierele terestre reprezinta "centre ale coruptiei locale si ale crimei organizate".
Proiectul de lege nu este o noutate. In toamna lui 2006, in plenul Senatului, se luase in discutie o ordonanta de urgenta similara, promovata si sustinuta de ministri de atunci ai Justitiei, Internelor, A.N.A.F. Nici aprecierile la adresa afacerilor care se deruleaza prin aceste magazine nu reprezinta o noutate - presedintele Traian Basescu le--a numit, inca din 2005, o sursa de evaziune fiscala. Cu toate acestea, in octombrie 2006, Comisia de Buget - Finante a Senatului a cadorisit ordonanta cu un amendament conform caruia toate duty-free-urile aveau voie sa dainuie. Razboiul rece intre sustinatorii evaziunii fiscale si combatantii acestui "sport" aducator de prejudicii imense statului roman a continuat, insa. A fost realizata o noua ordonanta care prevedea functionarea duty-free-urilor doar in aeroporturi, porturi si la bordul avioanelor. Ordonanta impotriva careia senatorii, mobilizati la serviciu in a doua zi de Paste, au adoptat un proiect de lege care viza respingerea ei. Asa ca, din mai 2007, contrabandistii au drum liber la facut si la impartit bani negri.
Numai pe reteaua Moravita - Timisoara, 900.000 de pachete de tigari de contrabanda au confiscat, in perioada iunie - decembrie 2007, politistii si politistii de frontiera, pentru ca anul acesta sa captureze 160.000 de pachete. Valoarea integrala depaseste 30 de miliarde de lei vechi. Adica, in jur de un milion de euro. Nu am inteles, insa, de ce acest razboi este purtat doar de Politie si de Politia de Frontiera. De ce Vama nu are nicio ca