Agentii economici care incadreaza persoane cu dizabilitati beneficiaza de subventii din bugetul de asigurari pentru somaj. Astfel, angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, nu au obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap (au mai putin de 75 angajati), dar decid sa angajeze salariati cu dizabilitati, pe perioada nedeterminata si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin doi ani, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceasta categorie, o suma egala cu un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare.
Subventionarea acestor locuri de munca nu poate depasi 60% din costurile salariale ale angajatorului, pe o perioada de un an de la angajare, aferente persoanelor cu handicap incadrate in munca.
"Nu beneficiaza de aceasta subventie angajatorii care in ultimii doi ani au fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoanele angajate din aceasta categorie. In 2007, din 30 de persoane cu dizabilitati din baza de date a institutiei s-au angajat 18 si, dintre acestea, doar patru au beneficiat de subventii deoarece agentii economici nu au optat pentru facilitatile fiscale. In perioada 2003 - 2007 au fost incadrate prin subventionarea locului de munca, 11 persoane cu handicap", se precizeaza intr-un comunicat al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Braila. Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din rindul persoanelor cu handicap, ai formelor de invatamint mentionate primesc, lunar, subventii pe o perioada de 18 luni. Din bugetul de asigurari pentru somaj se ofera in fiecare luna: cite un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata (500 lei), in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arta si meserii, cite 1,2 salarii de baza min