Odata cu explozia fenomenului numit telefonie mobila, dar mai cu seama a tendintei tinerilor de a purta la vedere astfel de "minunatii" ale tehnicii, si-au facut aparitia, inevitabil, si cei tentati sa puna mina pe ele, fara sa scoata vreun ban din buzunar. In multe cazuri, pentru a-si atinge scopurile, acesti indivizi certati cu legea fac apel chiar si la violenta, ajungind, nu o data, sa-si bage victimele in spital pentru un amarit de telefon, pe care l-ar putea cumpara cu citeva zeci de lei. Intrucit actioneaza in mod fulgerator sau isi lasa victimele fara cunostinta, de multe ori autorii agresiunilor reusesc sa scape nepedepsiti, dosarele penale raminind inregistrate cu autori necunoscuti.
O statistica realizata la nivelul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Braila releva ca imprudentele comise de posesorii de telefoane mobile au generat o buna parte din cauzele cercetate de politisti, sub aspectul savirsirii de tilharii si furturi. Studiile de caz au stabilit ca faptuitorii, in general proveniti din familii dezorganizate si fara posibilitati materiale, "vineaza" victimele ce se ofera parca sa fie pagubite. Modul de operare al celor care comit astfel de faradelegi se constituie in mai multe variante de atac, in functie de zona in care se afla potentiala victima, daca este singura ori insotita, constitutia fizica care-i asigura posibilitati de aparare si, nu in ultimul rind, marca telefonului mobil si pretul acestuia.
De la inceputul anului, politistii braileni au fost sesizati despre comiterea a 10 tilharii, dintre care cinci au ramas cu autori necunoscuti. Numarul acestora este cu doar doua cazuri mai mic fata de situatia inregistrata in 2007, in primele trei luni. Pe parcursul lui 2007, oamenii legii au avut de rezolvat 59 de astfel de fapte. Autorii infractiunilor probate anul acesta au virste cuprinse intre 18 si 28 de ani, in