Pentru prima data in trei ani, primul-ministru, ministrul de finante si guvernatorul Bancii Nationale au stat cot la cot intr-o conferinta de presa pentru a oferi o imagine completa asupra politicilor economice ale Romaniei.
Legatura stransa intre politica bugetara, politica fiscala si politica monetara a fost abordata explicit. Mesajul a fost la fel de clar: intr-o economie mondiala turbulenta, ne coordonam politicile economice pentru a beneficia de coerenta si de o crestere economica semnificativa, neinflationista.
Mesajul principal al intrevederii e unul de restriste si prudenta pentru 2008 si prefigureaza toate decizile economice ale anului. Prin restriste nu inteleg doar indemnuri televizate, ci dobanzi majorate, atentie sporita la tot ceea ce inseamna majorarea creditarii si domolirea cresterii consumului printr-o politica salariala responsabila. Pentru obtinerea rezultatelor scontate, politica fiscala si cea bugetara va trebui sa functioneze ca doua brate ale aceluiasi trunchi: stabilitatea financiara pe de o parte si pe de alta parte cresterea economica prudenta, neinflationista.
Implicatiile acestor decizii pe partea bugetara sunt clare. In primul rand, bugetul de stat va trebui sa stranga cureaua. La nivel central, vor exista limitari de cheltuieli atent verificate, secretarul de stat pe buget va monitoriza tot ce inseamna cheltuiala iregulara (a se citi mai mare cu 50% in ultima luna a anului fata de media lunilor precedente). Ministerul de Finante va declansa de asemenea verificari amanuntite acolo unde considera necesar, cu functionarii care se ocupa de controlul cheltuielilor. Se va introduce, de asemenea, o plafonare a cheltuielilor pe diversele capitole bugetare, fie sub forma explicita a unor bareme efective, fie mai probabil sub forma informala a unei atentii de vultur cu ocazia deschiderii oricarei linii bugetare (adica a cont