Deputatii au adoptat Legea votului uninominal intr-o forma care o face extrem de vulnerabila in fata Curtii Constitutionale, titreaza Evenimentul Zilei. Adevarul considera ca legea este o pacaleala deoarece nu are nicio legatura cu dezbaterile care s-au purtat pe tema votului uninominal. Impotriva uninominalului s-au pronuntat si liderii PRM care au anuntat ca vor ataca la Curtea Constitutionala legea. Grupul PC sustine ca actul normativ este grevat de contradictii, informeaza Cotidianul. In timpul dezbaterilor reprezentantul minoritatilor a propus o lege care sa oblige alesii sa dea un test de inteligenta si unul psihologic, scrie Gandul.Disputele din parlament au vizat, printre altele, si stabilirea unei amenzi pentru viitori candidati care nu trec pragul electoral, afirma Romania Libera.
Vulnerabilităţile uninominalului
Legea votului uninominal are mai multe vulnerabilităţi care ar putea duce la respingerea ei de către Curtea Constituţională şi, implicit, la tergiversarea aplicării. Principala problemă o constituie prevederea referitoare la alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal, considerată de mai mulţi parlamentari de la PNL, UDMR şi PC drept neconstituţională.
Motivul invocat de deputatul PRM Lucian Bolcaş este acela că, în Constituţie, singurele autorităţi locale prevăzute sunt primarii şi consiliile locale. Propunerea ca această prevedere să fie introdusă în lege a venit din partea PSD. Chiar şi unii dintre parlamentarii PSD recunosc faptul că această prevedere este neconstituţională. Totuşi ea a fost susţinută de partid la presiunea baronilor locali. Propunerea a fost susţinută şi de PDL, mai ales că preşedintele Băsescu anunţase, tot ieri, că nu o va ataca la Curtea Constituţională.
Pe holurile parlamentului circula un scenariu conform căruia această prevedere a fost introdusă special ca