Valea Jiului e plina de frumoase adormite si cam bolnave.
Asa au constatat functionarii guvernamentali care au evaluat situatiile medicale din ultimul an pentru intreaga Companie a Huilei. Ca mai mereu pana acum, au descoperit ca reforma face rau sanatatii. Produce boala somnului.
Un somn secular s-a asternut peste Valea Plangerii. 700 de ani! Atatea zile de concediu medical au primit ortacii anul trecut! Poate ca acum 15 ani, cand in Vale munceau zeci de mii de oameni, nici nu ar fi fost prea mult. Isi mai da omul cu picamerul peste picioare de atata aglomeratie si plictiseala. Doar ca, in prelungita coma in care se afla mineritul, numarul angajatilor din Valea Jiului a scazut, intre timp, la 12 mii. Exista perspectiva, asa ameninta guvernul cand nu simte sula alegerilor in coaste, ca si aceasta organigrama sa fie substantial redusa cam cu o treime in urmatorii doi ani. 700 de ani de concediu medical pentru putin mai mult de zece mii de mineri! Adica vreo patru saptamani de relaxare pe an pentru fiecare miner in parte. Asta pe langa concediul de odihna, zilele libere si programul redus.
S-ar zice ca cineva, acolo sus, ii vrea adormiti pe mineri. Nici Miron Cozma, de obicei energizant ca un soc electric, nu a reusit sa stranga in strada, la primul miting de dupa iesirea din puscarie, mai mult de o suta de oameni. Cei mai multi curiosi sa-l pipaie si sa urle "este!". O fi fost mesajul lui invechit? S-au saturat oamenii de pletele ganditoare ale luceafarului de la Jilava? Unde or fi fost zecile de mii de tovarasi ai celui mai talentat spargator de norme si de fete din beciurile de la Jilava? In concediu medical? In Spania, la munca? La sapat autostrazi pe plaiuri mioritice? Nu se stie. Aflam - la mai bine de zece ani de cand a inceput, zice-se, cu adevarat reforma mineritului - ca, de fapt, guvernele care s-au succedat de atunci pana azi nu au reu