Dovada vine de la Bagdad. Textul sentinţei formulate de Curtea Federală irakiană în procesul lui Mohammad Munaf, obţinut ieri de EVZ, confirmă o ipoteză pe care autorităţile române au negat-o categoric: cei trei jurnalişti răpiţi în 2005 au fost răscumpăraţi de guvernul de la Bucureşti. Sursa: Octavian Cocolş
Un document oficial aruncăîn aer declaraţiile autorităţilor române cu privire laeliberarea jurnaliştilor românirăpiţi în Irak acum trei ani. DeciziaCurţii Federale de Casaţie dinIrak - intrată în posesia EVZ -, princare Mohammad Munaf scapă temporarde ştreag, cuprinde un pasaj dincare reiese clar că răpitorii au primit„o recompensă“ după negocieri cu„guvernul român“.
Până în acest moment, atât reprezentaţii preşedinţiei, cât şi cei aiguvernului au negat vehement faptulcă pentru viaţa lui Ovidiu Ohanesian,lui Marie-Jeanne Ion şi lui Sorin Mişcoci s-ar fi plătit vreo recompensă.
Recompensă,dar nu şi suma plătită
„După negocieri cu guvernulromân şi primirea unei recompense,răpitorii au eliberat victimele.“Această frază, cuprinsă în sentinţaCurţii Federale de Casaţie irakiene îndosarul în care este acuzat şiMohammad Munaf, reprezintă primaconfirmare a unei ipoteze care pânăacum a fost negată de cele mai înalteinstituţii române: că eliberarea a fostplătită de autorităţile de la Bucureşti.
Pe 22 mai 2005, ziua în care a fostanunţată eliberarea celor trei, TraianBăsescu declara: „Statul român nuşi-a negociat nici politica externăprezentă şi viitoare şi nici nu a plătitrăscumpărarea ziariştilor“. Preşedintelea mai explicat, în aceeaşi zi, că„plata vreunei răscumpărări ar fi însemnatcă de-a doua zi fiecare cetăţean român ar fi fost periclitat,oriunde pe glob“. Aceeaşi poziţie afost luată atunci de către toateautorităţile române.
Motivarea Curţii irakiene
Decizia, obţinută de EVZ prini