Minorităţile etnice răzbat cu greu în viaţa politică mai conservatoare a bătrânului continent Candidatul la nominalizarea democraţilor în cursa pentru Casa Albă, Barack Obama, de
Minorităţile etnice răzbat cu greu în viaţa politică mai conservatoare a bătrânului continent
Candidatul la nominalizarea democraţilor în cursa pentru Casa Albă, Barack Obama, de origine afro-americană, se bucură de mare succes şi este mai bine plasat în cursa electorală decât contracandidata sa, Hillary Clinton. În ţările europene, o astfel de performanţă pare mai greu de realizat pentru un politician din rândul minorităţilor. În Franţa, Italia sau Germania, reprezentanţii altor etnii au o prezenţă redusă în structurile politice de conducere.
Chiar dacă imperfectă, diversitatea există de mult timp în politica SUA. Un sondaj recent a descoperit că 71% din americanii de origine musulmană cred în "visul american", chiar mai mult decât publicul american luat ca întreg (64%).
Situaţia este alta în Europa, unde miturile naţionale sunt bazate pe gradul de apartenenţă la naţiunea britanică, franceză sau germană. Acest lucru îi determină pe imigranţii musulmani neeuropeni să nu se simtă cu adevărat acasă. Procentul francezilor de origine africană este de circa 10%, la fel ca şi al germanilor de origine turcă şi aproape tot atât cât cel al afro-americanilor - 12%.
Cu toate acestea, în Franţa şi Germania, ei nu sunt la fel de bine reprezentaţi în parlament şi guvern. Mulţi dintre ei sunt negri sau musulmani ale căror familii au sosit în Europa cu mai multe decenii în urmă, în căutare de lucru.
Minoritarii din guvernele europene - "număraţi pe degete"
La ora actuală, reprezentanţii minorităţilor pot fi număraţi pe degete în guvernele europene şi formează un mic procent din parlamente. În Franţa, numai unul dintre cei 577 de membri ai parlamentului aparţin