Ceapa umpluta
Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 cepe potrivite, albe sau rosii (a 100-120 g), sare, o foaie de dafin, ulei de masline pentru forma, 250 g carnati proaspeti, 4 linguri pesmet, un ou, 3 linguri patrunjel verde tocat, 4 biscuiti , o lingura cu varf seminte de pin, piper macinat, un varf de cutit nucsoara rasa, un varf de cutit scortisoara pisata, 3-4 linguri cascaval (uscat) ras, 30 g unt.
Mod de preparare: * Se curata cepele (fara sa li se taie extremitatile), se fierb 15 minute in apa clocotita (multa) cu putina sare si cu o foaie de dafin si se lasa sa se scurga si sa se raceasca intr-o strecuratoare. Se incinge cuptorul la 180gr. si se unge cu ulei o forma termorezistenta. * Se scoate carnea de carnati din invelisul ei, se pune intr-un castron si se sfarma cu furculita. Se adauga pesmetul, oul, patrunjelul, biscuitii faramitati si semintele de pin, se amesteca bine si se condimenteaza cu 1/2 lingurita de sare, piper, nucsoara si scortisoara. * Se indeparteaza extremitatile cepelor fierte, avand grija ca cepele sa ramana intregi, se taie fiecare ceapa in doua (pe orizontala) si se golesc jumatatile de foi, lasand doar 2-3 foi exterioare. O treime din foile golite se toaca marunt si se incorporeaza in umplutura (restul se folosesc, eventual, la alte mancaruri). * Se aseaza jumatatile de ceapa una langa alta, in forma, se umplu si se pune pe fiecare cate o lingurita de cascaval ras si cate o bucatica de unt. Se dau la cuptorul incins si se lasa sa se patrunda 30 de minute. Se servesc cu piure de cartofi.
Placintute cu ceapa
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g ceapa, 3 linguri ulei de masline (plus ulei pentru prajit), 6 linguri faina, 3 oua, 2-3 linguri lapte, o lingura maghiran sau cimbru (proaspat ori uscat, maruntit), 2 lingurite patrunjel verde tocat, sare, piper macinat, un varf de cutit nucsoara