Încercarea preşedintelui Traian Băsescu de a face lobby, în timpul vizitei de ieri la Bucureşti a şefului statului turc Abdullah Gül, pentru cooptarea companiei franceze Gaz de France în proiectul gazoductului Nabucco a rămas fără rezultat.
Subiectul a fost deschis de Băsescu, după ce, acum o lună, i-a promis preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, că va susţine, pe lângă celelalte state implicate, asocierea Gaz de France, faţă de care Turcia s-a opus ferm.
„Rămânem deschişi“, s-a arătat evaziv preşedintele turc, întrebat fiind de o eventuală nuanţare a poziţiei după discuţiile de la Cotroceni. Băsescu a ţinut însă să-l completeze: „Partea turcă urmează să analizeze această chestiune“. Cei doi şefi de stat au vorbit şi despre „mai vechiul proiect al realizării unui cablu submarin care să conecteze sistemul energetic românesc de Turcia“, mai ales după finalizarea Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, a explicat Băsescu.
România va susţineaderarea Turciei
La Cotroceni s-au semnat totodată acorduri bilaterale pentru transportul maritim, pentru notificarea rapidă în cazul accidentelor nucleare, dar şi pentru protejarea investiţiilor. Potrivit ministrului transporturilor, Ludovic Orban, Turcia s-a arătat interesată să modernizeze şi drumurile din România, având în vedere tranzitul intens al TIRurilor turceşti, dar şi să redeschidă linia maritimă Constanţa-Istanbul. În privinţa negocierilor pentru aderare, Băsescu a declarat România „un susţinător constant şi fără rezerve al aderării Turciei la UE, în momentul în care toate condiţiile de aderare vor fi îndeplinite“.
În plus, s-a oferit să pună la dispoziţia Ankarei tehnicieni români pentru capitolul de negociere legat de energie şi a asigurat oamenii de afaceri turci că „guvernul face tot ce se poate“ pentru a le simplifica obţinerea vizelor. Băsescu a promis t