UE şi SUA au salutat prudent alegerea preşedintelui Dmitri Medvedev, iar observatorii au criticat organizarea scrutinului. Sursa: Reuters
Liderii statelor UE şi Washingtonulau salutat ieri alegereanoului preşedinte rus, printrecritici timide la adresa incorectitudiniiscrutinului şi declaraţii privinddisponibilitatea de a îmbunătăţirelaţiile cu Moscova în mandatul luiDmitri Medvedev. Protejatul luiVladimir Putin a câştigat alegerile cu70,2% din totalul voturilor, la maredistanţă de comunistul Ghennadi Ziuganov,care a obţinut 17,8%.
Washingtonul a anunţat că vacolabora cu noul preşedinte, refuzând săcomenteze însă pe tema scrutinului.Nici preşedintele Comisiei Europene,Jose Manuel Barroso, nu a făcut aprecieripe marginea alegerilor, preferând săvorbească despre consolidarea parteneriatuluistrategic UE-Rusia. Premierulbritanic Gordon Brown l-a felicitat, larândul său, pe Medvedev, dar a avertizatcă Londra va judeca noua guvernare aRusiei în funcţie de acţiunile sale.
Ceva mai deschis, Nicolas Sarkozyl-a felicitat „călduros“ pe Medvedev,într-o conversaţie telefonică, adresându-i invitaţia de a vizita Franţa. Maiprecaut, Berlinul a apreciat că alegerilenu au respectat în întregime principiiledemocratice. Merkel şi-a semnalat însădorinţa de a avea cât mai curând oîntrevedere cu noul preşedinte.
Proteste înăbuşite la Moscova
Delegaţia Adunării Parlamentare aConsiliului Europei şi observatoriiindependenţi ruşi au criticat, aşa cumera de aşteptat, organizarea alegerilor,subliniind că acestea nu au fost nicilibere, nici corecte, dar că au oglinditvoinţa electoratului.
După ziua electorală sfârşită cu apariţia cuplului victorios Putin-Medvedevla un concert în Piaţa Roşie, nemulţumirileopoziţiei liberale au răzbătut, în celedin urmă, pe străzile capitalei. Poliţiarusă a intervenit în forţă ieri, utilizând