Obezii vor consuma produsul cu moderaţie
Cele două surse de fosfor, stabilizatorul caragenan şi conservantul sorbat de potasiu scad valoarea biologică a brânzei topite Cheddar.
Obezii vor consuma produsul cu moderaţie
Cele două surse de fosfor, stabilizatorul caragenan şi conservantul sorbat de potasiu scad valoarea biologică a brânzei topite Cheddar.
Brânza topită felii cu Cheddar President are în compoziţie: “lapte vacă pasteurizat şi degresat, brânză Cheddar (5%), unt, proteine din lapte, săruri de topire (E452 — polifosfaţi, E450 — difosfaţi), sare, stabilizatori (E 407 - caragenan), colorant natural, (E 160a betacaroteni, E 160 c — extract de ardei roşu), conservant (E 202—sorbat de potasiu)”. 100 de grame consumate din acest produse ne vor aduce o valoare energetică de 945kj/ 227,5 kcal. La aceeaşi, cantitate organismul nostru va beneficia de 13,5 g de proteine, 17,5 g grăsime, 4 g carbohidraţi, 400 mg calciu (50% din doza zilnică admisă).
Analiza. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie alimentatul a cărui etichetă este analizată: “produs lactat din categoria brânzeturilor obţinute cu săruri de topire împreună cu stabilizatori de tipul polizaharidelor, coloranţi şi a conservanţilor chimici”.
În urma studiului efectuat asupra etichetei nutriţionale, rezultă că produsul are un exces de grăsimi animale saturate aterogene. Această cantitate mare de grăsimi imprimă o densitate energetică moderată spre mare, 227,5 kcal. Deşi pe aceeaşi etichetă se arată că brâza topită conţine 50% dzr calciu, biodisponibilitatea acestuia este mult redusă de prezenţa compuşilor cu fosfor (polifosfaţi şi difosfaţi) care împiedică fixarea calciului în oase. Compusul caragenaan — E 407 — poate fi limitat descompus în colon rezultând metaboliţi pot