SIF Transilvania va incepe anul acesta procesul de fuziune al companiilor de turism pe care le controleaza si care sunt evaluate in acest moment la peste 160 mil. euro.
In urma procesului, cinci companii de turism listate pe piata RASDAQ ar urma sa treaca prin fuziune pe Bursa, pe langa listarea Aro Palace, care ar urma sa aiba loc in vara.
"Fuziunea companiilor de turism face parte din strategia inscrisa inca de acum doi ani, dupa ce am incheiat procesul pe litoral. Inca nu ne-am hotarat daca pana la final vor ramane una, doua sau trei societati de turism. Cert este insa ca pana la sfarsitul anului vom demara procesul de fuziune, chiar daca aceasta nu va fi finalizat in acest an, pentru ca este unul destul de complex", a declarat Mihai Fercala (desen), presedintele SIF Transilvania.
El a precizat ca societatea de investitii financiare trebuie sa ia in considerare posibilitatea rascumpararii pachetelor de actiuni de la actionarii care nu vor dori sa-si pastreze detinerile ca urmare a acestui proces.
Sectorul turismului este cel mai bine reprezentat in portofoliul SIF Transilvania si participatiile detinute de aceasta la companiile din turism au adus anul trecut printre cele mai bune randamente.
Astfel, valoarea de piata a THR Marea Neagra (EFO) a urcat in 2007 de 4,5 ori, iar capitalizarea Turism Felix (TUFE) a crescut de aproximativ doua ori. Valoarea portofoliului SIF Transilvania in turism se ridica la aproape 300 de milioane de euro. SIF Transilvania a anuntat ca va investi in urmatorii 2-3 ani peste 100 mil. euro in companiile din domeniul turismului.
In proiectul de buget al SIF Transilvania pentru acest an publicat pe site-ul societatii este prezentata o forma a fuziunilor care prevede ca Turism Felix, cotata pe Bursa, sa inghita companiile Tusnad Harghita (TSND), Turism Covasna (TUAA) si Tratament Balnear Buzias (BALN), toa