Traseul conductei ar urma sa treaca prin zonele maritime ale celor doua tari.
Dmitri Medvedev a dat asigurari ca va continua politica lui Vladimir Putin. Inclusiv cea externa, in care va tine seama in primul rand de interesele Rusiei. In numele acestor interese, Putin s-a folosit de energie ca de o arma, rasplatindu-si aliatii fideli cu preturi avantajoase. Ieri, Gazprom a redus livrarile de gaze catre Ucraina cu 35 la suta, invocand din nou datoria de 600 de milioane de dolari a Kievului. In fata acestor presiuni, mai multi analisti politici ucraineni au lansat ideea ca Ucraina si Romania ar putea sa blocheze gazoductul South Stream, invocand Conventia ONU pentru drept maritim, care spune ca pentru stabilirea traseului conductelor este nevoie de acordul tarilor riverane.
Medvedev-Putin, duet in Piata Rosie
» Dmitri Medvedev si-a sarbatorit victoria in alegerile prezidentiale printr-un concert rock in Piata Rosie, la care a aparut ca o vedeta alaturi de mentorul si sustinatorul sau, Vladimir Putin.
Misiune indeplinita: Dmitri Medvedev a fost ales presedinte al Rusiei din primul tur de scrutin, cu 70,22 la suta din voturi (aproape, dar fara a egala scorul obtinut de Vladimir Putin in 2004 – 71,31%). Rata de participare a fost de 65%.
"Alegerile prezidentiale au avut loc si candidatul nostru se afla in frunte. (...) Acest lucru inseamna ca traim intr-un stat democratic si ca societatea noastra civila devine eficienta, responsabila si activa", a declarat satisfacut Vladimir Putin, la concertul rock organizat in Piata Rosie pentru sarbatorirea victoriei.
Cei mai multi observatori rusi si internationali, ca si doi dintre contracandidatii lui Medvedev, comunistul Ghennadi Ziuganov (clasat al doilea, cu 17,9 procente) si ultranationalistul Vladimir Jirinovski (9,5% din voturi), nu au fost insa la fel de multumiti de