La Matau, in Raiul Muscelului, se mai aude inca glasul lui Dumnezeu
Cu ani in urma, cativa ziaristi britanici de la "The Times" au vizitat satul Matau si au scris despre el, incepandu-si reportajul cu o fraza de epopee: "Am fost la Matau si am vazut Raiul". Din toate, cel mai mult i-au impresionat biserica si Sfanta Liturghie. Au ascultat slujba intreaga de la "Amin" la "Amin". Priveau fascinati la cumintenia taranilor din strana si se minunau de ofrandele asezate in fata altarului. Cum spune parintele Tudor Boambes, "nu aveau nici macar notiunea colivei, despre care credeau ca e un fel de prajitura locala" si nu intelegeau rostul milosteniei facute in numele celor raposati, pomana data la poarta cimitirului, cu lumanare si colaci impletiti. Simteau insa forta spirituala a Liturghiei si descopereau parca pentru prima oara ca saracia nu e atat de saraca daca te apropie de cele sfinte, daca face auzit glasul lui Dumnezeu.
Abia in biserica de la Matau, ziaristii de la "The Times" s-au lamurit. Venisera sa scrie despre inapoierea unui sat romanesc si acum vedeau cu ochii lor cat de stralucitoare poate fi traditia ortodoxiei. Traversasera Europa pentru a regasi intr-o vagauna a Carpatilor ceea ce ei pierdusera de multa vreme - trairea mistica si rugaciunea.
In cerdacul Muscelului
Retras in pridvorul infrigurat si stingher al bisericii, parintele Tudor Boambes isi cantareste atent vorbele inainte de a raspunde la intrebari. Nu se compara cu duhovnicii vestiti, nici cu sihastrii vizionari si talcuitori de Filocalie, despre care se scriu puzderie de carti si articole. Parintele e un om simplu si modest. Un preot de tara. Nu trebuie nici o clipa sa-l judeci sau sa-l privesti de sus. E unul din truditorii cei adevarati ai bisericii, in fata carora ar trebui sa ne oprim si sa ne plecam cu adanc respect.
Biserica din Matau la vr