Înconjurat de patru rafinării, dintre care trei sunt funcţionale, Ploieştiul rămâne unul dintre cele mai poluate oraşe din ţară. Sursa: Marius Nica
Efectele acestei poluări sunt resimţite mai ales de copii, care fac alergii şi suferă de boli ale aparatului respirator.
Sfatul medicului
Tot mai mulţi copii ajung la Spitalul de Pediatrie din Ploieşti acuzând dureri de cap, tuse convulsivă şi alte simptome specifice alergiilor. Potrivit medicilor specialişti, unul din patru copii suferă de diverse forme de alergii.
„Printre cauzele apariţiei unor afecţiuni precum astmul bronşic, rinita, sinuzita se numără poluarea, infecţiile din organism şi regimul alimentar. Cei mai expuşi sunt copiii din mediul urban şi din zonele puternic industrializate. Tratamentul alergiilor durează între şase luni şi un an de zile, iar în cazul netratării lor devin cronice“, susţine medicul specialist alergolog Cristina Buzăţoiu, din cadrul Spitalului de Pediatrie Ploieşti.
Acesta atrage atenţia părinţilor că ei sunt primii care trebuie să ia măsuri. Dacă un copil devine palid, se plânge de dureri de cap sau de insuficienţă respiratorie, părinţii trebuie să consulte de urgenţă un medic. „Uitaţi-vă pe stradă sau în autobuz să vedeţi cum arată copiii noştri din cauza aerului pe care îl respirăm. Ieşirile la munte sau curele din saline tratează şi previn alergiile“, spune medicul Buzăţoiu.
Traficul intens dăuneazăgrav sănătăţii
Potrivit conducerii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Prahova, aerul din Ploieşti este poluat atât de agenţii economici, cât şi de traficul intens. „Când ieşim de la ore, aerul este irespirabil, mai ales când e cald. Ajungem acasă cu dureri de cap“, se plânge Sorin Nuţă, elev al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul“, situat în centrul Ploieştiului.
Potrivit medicilor