Tinerii romi din Sinteşti, judeţul Ilfov, întorc spatele tradiţiei şi visează la maşini puternice şi cumpărături prin Europa. Ei vorbesc despre haine scumpe, de firmă, şi despre afaceri „adevărate“ în Bucureşti, „nu aici, printre ţigani“. Sursa: Cosmin MarinescuSursa: EVZSursa: Cosmin Marinescu
1 /.
Stau în casele construite de părinţi din momentul în care le este decis viitorul şi sunt capi de familie încă de la vârste de 15-16 ani. Au preluat afacerile „de rangul doi“ ale familiei, îşi petrec vacanţele în marile capitale europene şi visează la maşini puternice, care să stea la soare în faţa palatului.
„Evenimentul zilei“ închide astăzi serialul despre imperiul ţigănesc de la Sinteşti, localitatea situată la numai câţiva kilometri de Capitală, cu o privire asupra tinerei generaţii de acolo.
Educaţi sub vechile obiceiuri ţigăneşti şi puşi în faţa unui viitor în care, la 35 de ani, ar fi deja bunici, tinerii din Sinteşti se separă pe zi ce trece de rădăcinile lor. Visează la afaceri „adevă rate“ în Bucureşti, „nu aici, printre ţigani“, la neveste românce şi haine scumpe, de firmă, nu „gunoaie cum găseşti aici, prin mallurile astea“. Bulibaş a a rămas un nume fără importanţă, pretext de râsete şi „baubau“ pentru trecătorii curioşi să afle cum este organizată o comunitate ţigănească.
„Căluţul“ şi „Taurul“
„Eu am doar două dorinţe în viaţă. Să am aici, în curte, un căluţ şi un taur. Şi să mă joc cu ele toată ziua.“ La auzul acestor cuvinte şi a vârstei persoanei care le rosteşte, 16 ani, te gândeşti la un adolescent nostalgic după vacanţele de vară petrecute la bunicii de la ţară. Asta până când îl zăreşti pe Radu, îndrăgostitul de căluţi şi de tauri. Şi afli că palatul din spate, ridicat pe două niveluri, e proprietate personală.
Apoi afli că, de fapt, „căluţ“ şi „taur“ sunt numele de cod