Manualele de religie ar trebui să prezinte obiectiv mai multe religii şi istoria religiei, şi nu să se preocupe de îndoctrinarea copiilor, prin proclamarea superiorităţii uneia singure, şi de dogmatism, concluzionează un studiu publicat la sfârşitul anului trecut de Liga Pro Europa.
În numeroase manuale cuprinse în studiu există jigniri la adresa altor culte, iar imaginea lui Dumnezeu este cea a unei divinităţi violente. Într-un articol publicat ieri în săptămânalul „Ieşeanul“ este prezentat cazul unei edituri ieşene, ale cărei manuale sunt citate frecvent în studiu pentru a ilustra practici greşite. Potrivit autorilor cercetării, cele mai multe lucrări sunt manuale de învăţătură religioasă. Drept răspuns, Corneliu Muha, acţionar cu 50% la Editura „Sf. Mina“, a declarat pentru „Ieşeanul“ că lucrările au fost „de pionierat“, iar „toate manualele sunt perfectibile“.
Păcatul de a dormi duminica până la zece
Chiar din clasa I, copiii care parcurg manualul „Religie. Cultul ortodox“, realizat de Editura „Sf. Mina“ din Iaşi, află că „fapte rele“ sunt, printre altele: „Să nu-ţi faci cruce trecând în faţa unei biserici, să te urci în copaci, să dormi duminica până la ora zece dimineaţa, să te joci cu mingea în clasă sau pe stradă“. Asemenea fapte ar urma să primească, în viziunea autorilor manualului, „pedeapsa divină“ - „te calcă maşina“. În acelaşi manual sunt prezentate imagini cu copii pedepsiţi: apare o secvenţă cu o fetiţă care se joacă şi consecinţa acestei fapte: fetiţa este la pat, sub observaţia medicului.
„Sunt interpretări trunchiate. Nu e vorba că îl superi pe Dumnezeu şi eşti pedepsit, ci că ai comis fapte rele în sine“, a mai declarat Muha pentru săptămânalul ieşean. În „Abecedarul Micului Creştin“, al Editurii Didactice şi Pedagogice, este prezentat un alt „caz“: un băieţel s-a urcat pe o scară să strice cuibu