Virusurile respiratorii sunt mult mai puţin agresive atunci când temperatura creşte. Cercetătorii americani susţin că au găsit explicaţia ştiinţifică pentru care, pe vremea caldă, virusurile nu rezistă. Sursa: Răzvan Vălcaneanţu
Virusurile gripale „se îmbracă“ într-un material gras (o proteină numită hemaglutinină) care le întăreşte şi le protejează atunci când temperatura este scăzută, susţin cercetătorii de la National Institute of Health (SUA). Această descoperire explică de ce virusurile gripale sunt agresive iarna şi nu rezistă atunci când este cald afară.
„Asemeni unei bomaboane M&M care se topeşte în gură, stratul protector al virusului se topeşte când ajunge în tractul respirator. Numai în faza lichidă virusul gripal este capabil să intre în celule şi să le infecteze“, a declarat Joshua Zimmerberg, de la National Insitute of Child Health and Human Development, care a condus studiul.
În acest an, în ţara noastră, numărul de cazuri de gripe şi infecţii respiratorii a fost mic, iar medicii sunt de părere că încălzirea vremii diminuează mult riscul să mai apară îmbolnăviri.
Vaccinările au scăzutvirulenţa virusului
Numărul total al infecţiilor respiratorii a scăzut săptămâna trecută cu 11,4%. Şi cazurile de gripă sunt sub limitele aşteptate: în ultima săptămână s-au confirmat 116 cazuri, în timp ce media pe ultimii cinci ani a cazurilor de gripă în aceeaşi săptămână a fost de 305. „Tendinţa de scădere a numărului de îmbolnăviri din ultimele săptămâni se va menţine, pentru că vremea nu se va mai răci. Vaccinările antigripale făcute în acest an au contribuit la diminuarea îmbolnăvirilor. De fapt, în acest an nu mai avut epidemie de gripă“, este de părere profesorul Emanoil Ceauşu, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“, din Bucureşti.
Medicul mai explică că vremea rece afecteaz