Proiectul de lege privind uninominalul a fost adoptat astazi de Camera Deputatilor. Documentul a fost avizat cu 231 de voturi pentru, 11 impotriva si 18 abtineri. Majoritatea partidelor anuntasera ca vor vota noua forma a proiectului, obtinuta in urma dezbaterilor moderate de Pro Democratia si acceptate de Comisia de cod electoral.
Camera Deputatilor este camera decizionala in cazul acestei legi.
Potrivit proiectului numarul de colegii uninominale este egal cu numarul total de deputati si senatori. Colegiile ar urma sa fie stabilite ulterior de Guvern, la propunerea unei Comisii speciale a Parlamentului. Fiecare partid va propune cate un singur candidat intr-un colegiu, iar cel care va obtine 50% plus 1 din voturi va deveni parlamentar. Daca nimeni nu obtine acest rezultat, voturile vor fi repartizate proportional la nivel national, partidelor. Vor intra in Parlament atat formatiunile care depasesc pragul electoral de 5 procente dar si cele care castiga in sase colegii de deputati si in cinci de senatori.
Forma actuala a legii este diferita de cea pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea la sfarsitul anului trecut. Doua prevederi din lege fusesera declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala, la sesizarea presedintelui Basescu.
Deputatii au aprobat, de asemenea, ca presedintii de consilii judetene sa fie alesi prin vot uninominal. Amendamentul fusese propus de catre social-democrati. Proiectul de lege privind uninominalul a fost adoptat astazi de Camera Deputatilor. Documentul a fost avizat cu 231 de voturi pentru, 11 impotriva si 18 abtineri. Majoritatea partidelor anuntasera ca vor vota noua forma a proiectului, obtinuta in urma dezbaterilor moderate de Pro Democratia si acceptate de Comisia de cod electoral.
Camera Deputatilor este camera decizionala in cazul acestei legi.
Potrivit