Opt miliarde de euro - atât va primi România din bugetul UE pentru investiţii în dezvoltarea rurală, în perioada 2007-2013. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, fermierii şi autorităţile locale pot lua bani pentru investiţii în ferme, activităţi neagricole şi dezvoltarea satelor. Vasile F. (39 de ani) are un hectar de teren în judeţul Constanţa. Cu banii de la SAPARD a reuşit să-şi cumpere un tractor şi să lucreze viţa-de-vie pe care o folosea până atunci pentru consumul propriu. Acum, vrea să înlocuiască viţa nobilă care nu era suficient de productivă cu alta, mai tânără. Investiţia se ridică la câteva sute de mii de euro, mai ales că intenţionează să planteze viţă tânără şi pe alte câteva hectare concesionate.
De ieri, fermierul din Constanţa poate depune proiectul de finanţare la Direcţiile pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi va primi banii - din fonduri de la Uniunea Europeană - cel târziu în vară. El poate primi cofinanţare de maximum un milion de euro. Cel mai important, până la 75% din banii ceruţi pot fi nerambursabili. La SAPARD, programul de preaderare, maximum 50% din bani erau neramburabili.
În plus, dacă vrea să facă un credit pentru partea de bani pe care trebuie să o ramburseze, băncile cu care lucrează ministerul (BCR, BRD, CEC, Raiffeisen s-au anunţat până acum) îi pot acorda o perioadă de graţie mai lungă decât cea obişnuită. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), fermierii pot lua bani pentru investiţii în modernizarea fermelor, creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere şi dezvoltarea satelor.
Opt miliarde de euro, atât va primi România din bugetul UE pentru investiţiile în dezvoltarea rurală, pentru perioada 2007-2013. „Este cea mai mare sumă primită de vreun stat al UE. Investiţiile vor fi consistente“, a apreciat ministrul agriculturii, Dacian Ciol