Avem deja dovezi, si inca semnificative, ca piata valutara romaneasca a invatat sa reactioneze corect la evenimente interne si externe deosebite. Sigur, primisem inca de ceva vreme semnale ca reflexele incep sa se rodeze si reactiile sa devina prompte atunci cand vin stiri rele. Acum insa, am vazut si o reactie rapida la stiri bune.
Joi seara, vestile au fost rele. Seful bancii centrale americane (Fed) isi exprimase unele ingrijorari in legatura cu sistemul bancar de peste ocean. In speta, Ben Bernanke s-a referit la posibilitatea unei noi reduceri a dobanzii de referinta pentru a salva cresterea economica. Si, mai ales, pe fondul accentuarii inflatiei in Statele Unite (mai exact: si in Statele Unite) a precizat ca multe banci mici s-ar putea sa manifeste o vulnerabilitate mai ridicata decat bancile mari. Ce s-a intamplat in zona noastra, a pietelor emergente din centrul si din estul Europei? Mai intai, a devenit clar ca dolarul a mai pierdut un meci important cu euro. Imediat, investitorii pe termen scurt s-au aratat descurajati. Practic, apetitul lor pentru risc a scazut si au inceput sa priveasca spre alte zari. Pe acest fond, inevitabilul s-a produs. Euro a inceput sa castige teren, inca de vineri dimineata, fata de monedele locale. Piata a reactionat corect. in Cehia, in Ungaria, in Slovacia, in Polonia, in Turcia, euro s-a apreciat. Leul s-a aliniat curentului general. Deprecierea s-a accentuat luni. In toata zona. Venise o stire rea si leul a cazut. Apoi, s-a integrat in pluton si a luat pozitie de asteptare.
Marti dimineata insa, norii au inceput sa se rareasca. Pe toate pietele din zona. Cavaleriile usoare, speriate initial, n-au rupt-o totusi la fuga.
Apoi, am fost martorii unei premiere. Piata noastra valutara, ce dovedise, cum am spus mai inainte, ca stie sa reactioneze la vestile rele, chiar exagerand uneori, s-a acomodat imediat v