Romania ar putea fi condamnata la CEDO din cauza continutului unora dintre manualele de religie folosite in prezent in scoli si licee. Acest lucru s-ar putea intampla daca statul ar fi actionat in judecata fie de catre parintii nemultumiti de informatiile predate copiilor, fie de catre reprezentantii unor culte sau religii care s-ar putea considera discriminate.
Anul trecut, Norvegia a fost condamnata de CEDO exact pe problema educatiei religioase in scoli, ca urmare a sesizarilor facute de mai multi parinti. Precedentul fiind deja creat, orice alt proces pe aceasta tema are solutia deja cunoscuta: condamnarea statului in cauza.
Situatia din Romania - identica
In plus, unele dintre motivele retinute in decizia Curtii Europene se regasesc aproape identic in situatia din Romania. „Curtea remarca insa faptul ca programa este astfel conceputa, incat crestinismul are o pozitie in mod evident privilegiata nu numai cantitativ, cat si calitativ fata de alte religii si filozofii si se intreaba cum isi poate atinge, in astfel de conditii, scopurile propuse, si anume de a promova intelegerea, respectul si deschiderea spre dialog a persoanelor cu credinte si convingeri diferite” – se retine in decizia CEDO.
Instanta a analizat, de asemenea, in ce masura posibilitatea parintilor de a solicita scutirea partiala de participare la cursuri a copiilor ar fi suficienta pentru a restabili dezechilibrul constatat intre crestinism si celelalte credinte si convingeri.
Solutia oferita de guvernul norvegian - potrivit careia parintii ar putea sa-si inscrie copiii la scoli private - nu a fost apreciata de Curte ca fiind utila pentru a exonera statul de obligatia de a garanta pluralismul in scolile publice care sunt deschise tuturor. In concluzie, CEDO a decis ca refuzul de a se acorda dispensa totala cu privire la participarea la cursuri