Circulatia feroviara a fost reluata, miercuri dimineata in jurul orei 9, dupa o greva de avertisment inceputa la ora 7.00, trenurile urmand sa plece dupa programul obisnuit. Timp de doua ore nu a circulat niciun tren. Peste 175 de trenuri au fost oprite in gari sau pe traseu.
Greva feroviarilor a afectat, numai in Gara de Nord, circulatia a 29 de trenuri.
Directorul CFR Infrastructura, Constantin Manea, a declarat ca, in intervalul precizat, 13 trenuri ar fi trebuit sa plece si 16 sa intre in Gara de Nord. Manea a declarat ca situatia se va normaliza de abia in jurul orei 20.00 privind regularitatea trenurilor care vor intra si vor iesi din Bucuresti, deoarece intreruperea circulatiei in aceste doua ore, se va resimti pe tot parcursul zilei de miercuri.
Sindicalistii au cerut o crestere salariala de 500 lei de la 1 ianuarie si 570 lei de la 1 mai, insa Ministerul Transporturilor le-a oferit dupa cum era prevazut intr-un memorandum incheiat cu Guvernul, limita maxima de crestere fiind de 8%, in doua transe respectiv 4% de la 1 aprilie si 4% de la 1 octombrie.
De data aceasta, greva de avertisment este legala fiind inregistrat conflictul de munca la Ministerul Muncii.
Sindicalistii vor o marire de salariu cu 31%, si nu de 18%, asa cum au declarat liderii sindicali initial, a declarat marti ministrul Transporturilor, Ludovic Orban.
"E o cifra coafata. Solicitarea lor duce la o cifra de peste 30%, si nu de 18%", a spus Orban.
"Dorinta sindicatelor este intr-un fel justificata de salariile care nu sunt foarte mari, dar aceste salarii nu sunt rezultatul guvernarii Tariceanu", a spus Orban, reiterand ca aceasta crestere salariala nu se poate face fara o majorare concomitenta a productivitatii.
"Eu as mari salariile, dar nu ar mai ramane bani pentru intretinere sau pentru onorarea