Vladimir Putin a dus la perfectiune un sistem de guvernare in care cele mai importante parghii ale puterii politice si economice sunt controlate de fosti si actuali agenti ai serviciilor secrete. De multe ori acestia au functii duble atat in administratie, cat si in fruntea marilor companii de stat rusesti. Nici macar Biserica Ortodoxa Rusa nu scapa acestui control. Partea cea mai intunecata a relatiilor dintre Kremlin si FSB priveste insa modul in care au fost gestionate crizele generate de separatismul cecen. Interventiile FSB in luarile de ostatici de la Teatrul Dubrovka sau de la Beslan s-au soldat cu sute de victime nevinovate.
In administratie, politica, economia de stat: La Kremlin peste jumatate din personalul de rang superior este legat de serviciile de informatii, potrivit estimarilor Olgai Kristanovskaia, sociolog specializat in monitorizarea serviciilor secrete. Printre ei se numara Viktor Ivanov, general-colonel KGB, si Igor Sechin, adjunctul secretarului general al Kremlinului, personaj enigmatic despre care se stie ca odata a lucrat ca translator de portugheza in Mozambic.
FSB controleaza mai multe agentii federale guvernamentale, iar ofiterii de informatii sunt numiti adesea ministri adjuncti si au drept misiune sa urmareasca felul cum isi indeplinesc ministerele sarcinile.
Fostul ministru al apararii Serghei Ivanov, un veteran KGB si FSB, si-a adus colegii kaghebisti la Ministerul Apararii in cei sase ani de mandat, printre care ministrul adjunct Nikolai Pankov, seful de-partamentului de personal al ministerului, Andrei Ciobotov, si seful departamentului informatiei, Serghei Ribakov. In prezent, Serghei Ivanov este prim-viceprim-ministru. La randul sau, ministrul de interne, Rashid Nurgaliev, a fost anchetator penal in KGB si in FSB.
Fosti si actuali ofiteri fac parte din guvernele locale si sunt angajati ai compa