Proiectul de lege privind uninominalul a fost adoptat ieri de Camera Deputatilor dupa ore intregi de dezbateri. Actul normativ a fost avizat cu 231 de voturi pentru, 11 impotriva si 18 abtineri. Majoritatea partidelor anuntasera ca vor vota noua forma a proiectului, obtinuta in urma dezbaterilor moderate de Asociatia Pro Democratia si acceptate de Comisia de cod electoral. Analistii politici sint de parere ca mai mult de atit nu se putea in privinta votului uninominal si al inceperii reformei clasei politice intepenita in alegeri electorale care se efectuau dupa principii depasite. Specialistii considera ca votul de ieri este o victorie a reprezentantilor societatii civile.
Reprezentantii Asociatiei Pro Democratia, initiatorii proiectului de lege, au participat ieri la dezbaterea care a avut loc la Camera Deputatilor. "A fost votat un compromis convenabil pentru clasa politica actuala si poate reprezenta inceputul reformei politice in masura in care aceasta lege va fi aplicata odata cu primele alegeri din acest an. Cind spun compromis nu ma refer neaparat la o notiune negativa. Urmeaza promulgarea legii", a declarat pentru "Obiectiv" Cristian Pirvulescu, presedinte al Asociatiei Pro Democratia.
Reamintim faptul ca, in vara anului 2007, Asociatia Pro Democratia a asigurat cadrul pentru medierea unui acord intre cinci partide parlamentare (PC, PD, PNL, PSD si UDMR) si a contribuit la degajarea consensului in jurul unui proiect de lege privind reforma electorala.
APD a reluat, ulterior, acest proces la inceputul anului 2008, dupa blocarea negocierilor din iarna anului 2007. In urma consultarilor din primele doua luni ale acestui an, formatiunile politice participante - Partidul Conservator, Partidul National Liberal, Partidul Social Democrat si Uniunea Democrata Maghiara din Romania - au convenit asupra unei solutii de compromis, care pr