România va arăta în 2015 ca o ţară de intelectuali, după cum indică o prognoză realizată de experţi europeni. Astfel, unul din cinci angajaţi va avea studii superioare, iar peste 60% vor fi absolvit cel puţin liceul. De câteva decenii, numărul salariaţilor europeni cu calificare superioară a crescut constant, în detrimentul celor necalificaţi. Studiul „Aptitudini necesare pe viitor în Europa“, realizat de Centrul European pentru Dezvoltarea Trainingului Edu
România va arăta în 2015 ca o ţară de intelectuali, după cum indică o prognoză realizată de experţi europeni. Astfel, unul din cinci angajaţi va avea studii superioare, iar peste 60% vor fi absolvit cel puţin liceul.
De câteva decenii, numărul salariaţilor europeni cu calificare superioară a crescut constant, în detrimentul celor necalificaţi. Studiul „Aptitudini necesare pe viitor în Europa“, realizat de Centrul European pentru Dezvoltarea Trainingului Educaţional (CEDEFOP) la nivelul statelor membre UE, arată că această tendinţă se va accentua. Astfel, peste opt ani, numărul absolvenţilor de facultate va fi cu cel puţin 25% mai ridicat faţă de cifra actuală.
O evoluţie însemnată va cunoaşte şi nişa angajaţilor cu calificări medii (studii liceale şi postliceale). În acelaşi timp, pe piaţa muncii vor fi cu 8,6 milioane de angajaţi fără niciun fel de pregătire mai puţini decât nivelul din momentul de faţă. Per total, la nivelul Uniunii Europene vor activa cu 13 milioane mai mulţi angajaţi faţă de nivelul actual. Cele mai primitoare sectoare vor fi afacerile şi serviciile, în care vor fi antrenaţi circa nouă milioane de noi salariaţi, dar şi distribuţia, transportul şi hotelăria, care vor avea cu trei milioane de angajaţi mai mult.
Cu o întârziere semnificativă faţă de membrii tradiţionali ai Uniunii, în România