Oferta de vanzare a companiei Antibiotice Iasi a fost revocata marti, 4 martie 2008, de Colegiul Director al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, informeaza un comunicat al institutiei. Sumele platite de investitori pentru dosarul de prezentare si pentru taxa de acces la camera de date a societatii vor fi restituite integral. Antibiotice va fi relansata la privatizare dupa o metoda conforma cu cerintele Comisiei Europene.
Decizia a fost luata dupa ce executivul a anulat hotararea prin care stabilea metoda de privatizare a companiei, respectiv licitatia publica cu strigare. AVAS a anuntat ca procesul de privatizare va fi continuat in baza legii privatizarii aflate in vigoare. Guvernul a emis hotararea privind privatizarea Antibiotice, in decembrie 2007. Ulterior, sindicatele au atacat-o in instanta, iar Curtea de Apel Iasi a decis sa o suspende.
AVAS a oferit spre vanzare pachetul de actiuni de 53,017% din capitalul social al Antibiotice Iasi. Licitatia publica cu strigare ar fi urmat sa aiba loc pe 18 martie 2008. Pretul de pornire al licitatiei cu strigare era stabilit la doi lei pentru o actiune, ceea ce insemna aproximativ 130 milioane de euro pentru tot pachetul detinut de stat. Peste 50 de companii si-au exprimat interesul pentru Antibiotice Iasi, dupa ce AVAS a publicat acest anunt.
Camera Deputatilor a aprobat, marti, constituirea unei comisii de ancheta privind privatizarea Antibiotice formata din membrii Comisiei de sanatate. Comisia urmeaza sa stabileasca oportunitatea privatizarii fabricii, din punctul de vedere al consecintelor asigurarii populatiei cu medicamente la un pret accesibil, ca si impactul acestei privatizari pentru angajati. Totodata, Comisia si-a propus sa analizeze cauzele care au determinat o scadere a interesului unor potentiali cumparatori, dar si consecintele in cazul in care viitorul cum