Cochetul laborator de fizica al Scolii "Ion Creanga" a gazduit, ieri, lansarea cartii "Conversiunea in limba romana" a profesoarei Angela Olaru. Evenimentul s-a inscris in actiunile dedicate Zilelor Scolii, care se desfasoara pe tot parcursul acestei sapamini.
Volumul are la baza cunoasterea mai profunda a vocabularului, a morfologiei si a sintaxei limbii romane. Cartea urmareste fenomenul conversiunii intr-un mod structural, ocupindu-se de fiecare parte de vorbire supusa schimbarii valorii gramaticale. Lucrarea cuprinde sase mari capitole: substantivarea, adjectivarea, adverbializarea, verbalizarea, conversiunea unor parti de vorbire in propozitii si cazurile nereprezentative de conversiune. "Conversiunea este un mijloc de imbogatire a vocabularului care se ocupa, pe linga derivare si compunere, de expresivitatea limbii prin obtinerea de noi valori morfologice ale cuvintelor. Consider ca am adus o contributie oricit de mica in domeniul imbogatirii limbii romane si mai ales a vocabularului. Mai cred cu tarie ca ne aflam intr-un moment cind limba noastra este in mare suferinta, pentru ca oricine isi permite sa creeze cuvinte noi, dupa ureche, in mod abuziv", a spus autoarea cartii, profesor Angela Olaru. Cartea a fost prezentata de profesorul Adrian Simion, directorul Liceului de Arta "Hariclea Darclee", dar si de inspectorul de specialitate, Ana Maria Zlavog.
Inspectorul de specialitate a apreciat volumul Angelei Olaru ca fiind o lucrare elaborata riguros, construita stiintific, un ghid excelent pentru elevi, studenti, cadre didactice.
Spre sfirsitul evenimentului, coplesita de emotii, autoarea a tinut sa adauge ca limba romana este dulce si armonioasa si ar fi bine sa o pastram asa cum este.
Cartea este publicata la editura "Nico" de la Targu Mures, fiind prefatata de scriitorul Nicolae Baciut, care remarca, printre altele