Mananca sanatos, protejeaza mediul, consuma produse ecologice, mereu auzi in jurul tau astfel de indemne. Daca te-ai gandit sa devii vegetarian, in primul rand trebuie sa te informezi foarte bine despre ce presupune acest stil de viata, ce avantaje si ce dezavantaje iti ofera aceasta optiune. Afla in continuare parerea unui specialist, a unui vegetarian si a unui omnivor.
O persoana ajunge sa fie vegetariana pornind de la anumite convingeri: in general, cele mai intalnite sunt sanatatea, protectia animalelor si considerentele ecologice (preocuparea pentru mediul inconjurator).
Exista insa si motive mai profunde . De exemplu "in India, unde jumatatea din populatie este lacto-vegetariana, principalul motiv este cel al traditiei si religiei. De asemenea in Africa religia joaca un rol foarte important" spune Marius Vasilescu, vicepresedinte al Societatii Vegetarienilor din Romania.
Cum este vazut vegetarianismul?
In Romania, ideea de a fi vegetarian nu este primita foarte bine. Una dintre cauze este explicata de vegetariana Ruxandra Costescu.: "Nu avem o traditie vegetariana reala; pana in 1989, noi am trecut printr-o perioada in care majoritatea populatiei urbane nu avea destule alimente la dispozitie" este parerea vegetarienei Ruxandra Costescu.
Exista si anumite prejudecati: "corpul meu nu va primi toate substantele nutritive de care are nevoie", "muncesc mult, am nevoie de hrana, nu de prostii". Alimentatia bazata pe legume si fructe "beneficiaza" si ea de anumite mituri, printre care faptul ca vegetarienii sunt perceputi ca niste ciudatenii, spune Marius Vasilescu. "Acest lucru se intampla din cauza necunoasterii si a prejudecatilor", crede acesta.
Apoi, ar mai fi mitul proteinelor insuficiente, conform caruia proteinele de origine vegetala sunt de proasta calitate: "Dat fiind ca nu ma satur nicioda