Ministrii de finante ai zonei euro se arata din ce in ce mai ingrijorati de riscul unei incetiniri a ritmului de crestere economica din cauza aprecierii record a euro in fata monedei americane.
"In conditiile actuale suntem preocupati de schimbarile excesive ale ratei de schimb valutar", a declarat ministrul de finante luxemburghez Jean-Claude Juncker, care a condus la inceputul acestei saptamani o sedinta a omologilor sai din zona euro, a carei principala tema de discutie a fost evolutia monedei unice, scrie Bloomberg.
In acelasi timp, Andrej Bajuk, ministrul de finante al Sloveniei, tara care detine presedintia rotativa a Uniunii Europene, spune ca aprecierea monedei europene "nu este foarte incurajatoare" pentru statele membre.
In ultimul an, euro a urcat cu 16% in fata monedei americane, atingand luni un record de 1,5275 de dolari si amenintand sa scada rata exporturilor europene tocmai in momentul in care criza subprime ameninta cresterea economica globala.
Avansul monedei europene ar putea determina Banca Centrala Europeana (BCE) sa ia o decizie in sensul reducerii ratei dobanzii de referinta, chiar si in situatia in care inflatia se afla la un maxim al ultimilor 14 ani. Presedintele BCE Jean-Claude Trichet afirma insa ca un rol important il joaca politica monetara a Statelor Unite.
"In situatia actuala consider ca fiind foarte importante declaratiile autoritatilor americane - printre care si secretarul trezoreriei si presedintele SUA - conform carora politica dolarului forte este in interesul Statelor Unite", a spus Trichet.
"Este evident ca Trichet a reactionat la ratarea tintei valutare. Nu este semnalul unei interventii sau un semn clar de relaxare a politicii monetare, insa aceasta interventie ar putea accelera dezbaterile privind reducerea dobanzii de referinta", considera economistul-sef pentru Europa al R