Efortul pentru rambursarea ratelor la creditele in franci elvetieni a crescut semnificativ pentru cei care isi realizeaza veniturile in lei, in conditiile in care cursul monedei elvetiene a urcat cu peste 20% fata de vara trecuta.
Intre 4 februarie si 4 martie cursul mediu al francului elvetian a fost de 2,28 lei, respectiv cu 20,6% peste media lunii iulie din 2007, cand era de 1,89 lei.
Datele zilnice arata o volatilitate chiar mai mare. Francul elvetian a urcat la inceputul acestei luni la 2,37-2,38 lei, marcand astfel o crestere cu 27% fata de minimele de 1,87-1,88 lei, atinse in iulie anul trecut.
Cresterea cursului se traduce direct intr-o scumpire a ratelor pentru cei care obtin venituri in lei si sunt nevoiti sa cumpere franci pentru a rambursa rata la banca.
O crestere atat de mare a ratei lunare ii poate aduce in impas, mai ales pe cei care au ales sa mearga la un grad mare de indatorare, odata cu relaxarea normelor de creditare ale bancilor, din vara trecuta.
Cele mai recente date ale BNR arata ca imprumuturile contractate de populatie in alte monede decat leul sau euro se ridicau la echivalentul a 1,8 miliarde de euro in decembrie trecut. Francul elvetian este principala moneda inclusa in aceasta categorie, in conditiile in care apetitul pentru imprumutarea in dolari aproape a disparut.
La inceputul anului trecut, soldul creditelor in "alte monede" era de numai 0,4 miliarde de euro, insa a crescut de 4,5 ori pana in decembrie, in conditiile in care nu mai putin de sapte banci (intre care si jucatori de top precum Raiffeisen, Bancpost sau Volksbank) au inclus in oferta astfel de finantari, incepand din toamna anului 2005.
Bancherii au incercat sa exploateze avantajul de marketing dat de posibilitatea de afisare a unor dobanzi mai mici. In plus, dobanda scazuta (cel putin in primul an, cand rata este fixata la un niv