Zahărul s-a scumpit cu 40% din decembrie 2007 şi până acum pe bursele internaţionale. Creşterea de preţ ar urma să producă efecte şi în România, în următoarele luni. Producătorii români importă masiv zahăr brut. Sursa: NorthFoto
Zahărul s-a scumpit cu 40% din decembrie anul trecut şi până acum pe bursele internaţionale, iar creşterea de preţ ar urma să producă efecte şi în România în următoarele luni, după cum apreciază Ioan Armenean, preşedintele Patronarului Zahărului.
Paradoxal, recoltele de trestie de zahăr au fost cele mai bune din ultimii ani, Brazilia înregistrând chiar un record naţional. În paralel însă a crescut consumul de zahăr în China şi în India. Cele două pieţe trag în sus, de câţiva ani, preţurile mai tuturor materiilor prime. „Este un «moment de Bursă». Se vorbeşte despre faptul că un fond de investiţii american cumpără zahăr de miliarde de euro pentru a se juca cu preţurile. Creşterea consumului din ţările emergente nu poate explica pe deplin avansul preţurilor“, spune Armenean.
În 2006, preţul zahărului s-a dublat, ca urmare a unor speculaţ ii similare. La acea dată, un fond de pensii a investit miliarde de euro în contracte futures cu zahăr şi le-a revândut la preţuri mult mai mari.
Zahărul autohton, maiscump decât importul
Producătorii români de zahăr nu pot face faţă cererii de pe piaţa internă şi importă masiv zahăr, de unde şi posibilitatea ca speculaţiile de pe bursele internaţ ionale să afecteze kilogramul de zahăr de pe rafturile magazinelor de la noi. Pe de altă parte, majoritatea fabricilor de la noi produc zahăr din sfeclă, pentru care se plăteşte o taxă de „restructurare“ de 173 de euro, decisă de Bruxelles cu scopul reducerii stocurilor de şase milioane de tone de zahăr din sfeclă ale statelor din Uniunea Europeană.
„Aşa se face că zahărul din sfeclă este ma