Vânzătorii de la chioşcuri au cheltuieli de întreţinere mai mici şi-şi pot permite să dea volumele mai ieftin decât în marile librării. Sursa: Andrei Spirache
Dacă ne învârtim în zona chioşcurilor de cărţi de la Piaţa Romană, din Bucureşti, şi după aceea intrăm şi într-o librărie din apropiere, s-ar putea să avem destule surprize. Majoritatea punctelor de vânzare din zonă aparţin firmei VOX 2000, cu sediul în Petru Maior 32. În principiu, cartea are acelaşi preţ la toţi „tarabagiii“, ne-au declarat persoanele care se ocupă în această zonă cu vânzarea de carte.
În realitate, dacă intrăm în Librăria Sadoveanu, s-ar putea să găsim acelaşi titlu la un preţ mai mare. Motivul: ambii vânzători au plecat cu acelaşi rabat de la sediul editurii, însă Sadoveanu mai trebuie să plătească şi o chirie - mult mai mare decât cel de pe stradă - şi o întreţinere a spaţiului din interior. Cel de la chioşc are cheltuieli mult mai mici, aşa că-şi poate permite să dea, câteodată, cartea puţin mai ieftin, tocmai pentru a-l atrage pe cumpărător. De exemplu, „Trăiesc, deci mă abţin“, de Mihaela Bilic, cu o prefaţă a cunoscutei Mihaela Rădulescu (preţ: 49,90 lei), poţi s-o găseşti pe stradă la 40 de lei. Dacă faci greşeala să te duci după ea la Sadoveanu, o să dai cu 10 lei mai mult.
Anticariatele, mai ieftine
Diferenţe între preţurile cu care se vinde cartea apar şi din alte motive, nu numai dacă cumperi direct de la sursă. Preţul cărţii este unic şi este stabilit, conform legii, de către editura producă toare. Fiecare distribuitor de carte, persoană juridică, beneficiază însă de un rabat din partea editurii, tocmai pentru a-şi putea desfăşura la rândul său activitatea. Rabatul este negociabil, conform legii; de exemplu, Nicolae Iacob, patronul firmei STAND - Agenţie de difuzare carte, oferă persoanelor juridice o reducere de 30%.
@N_