Deşi leul s-a depreciat în decembrie 2007, românii cu împrumuturi în valută nu au vrut să-i prindă noul an cu datorii la bancă. Valoarea restanţelor înregistrate de români la creditele Deşi leul s-a depreciat în decembrie 2007, românii cu împrumuturi în valută nu au vrut să-i prindă noul an cu datorii la bancă.
Valoarea restanţelor înregistrate de români la creditele în valută s-a diminuat la finele anului, în ciuda deprecierii leului. Primele primite de sărbători şi celelalte venituri au determinat populaţia să-şi achite pe ultima sută de metri datoriile la bancă.
În ultima lună a anului trecut, valoarea restanţelor mai mari de 30 de zile înregistrate de persoanele fizice la împrumuturile în euro s-a redus cu 13,34% comparativ cu noiembrie 2007, până la 81,82 milioane de lei. Pe parcursul lui 2007, lună de lună, restanţele la creditele contractate în moneda europeană au înregistrat majorări, doar decembrie inversând acest trend, arată ultimele date ale Băncii Naţionale a României (BNR).
La prima vedere, această tendinţă pare puţin surprinzătoare în contextul unei deprecieri semnificative a leului în ultima perioadă a lui 2007. Slăbirea monedei naţionale a fost însă contrabalansată de veniturile obţinute de români în ultima lună a anului.
"Chiar dacă leul s-a depreciat, valoarea restanţelor la creditele în valută nu trebuia neapărat să crească. Aceste credite sunt luate, în cea mai mare parte, de persoane cu venituri ridicate şi sunt împrumuturi ipotecare sau garantate cu ipotecă.
În plus, în luna decembrie, veniturile populaţiei au crescut şi, probabil, românii şi-au plătit şi datoriile la bancă", explică Lucian Anghel, economistul-şef al Băncii Comerciale Române (BCR). O reducere au înregistrat în decembrie 2007 şi restanţele la împrumuturile în dolari. Valoarea acestora a scăzut cu 10%, la 1,52 milioane de lei, de la 1,6