Scumpirea energiei şi, implicit, a tuturor produselor româneşti vor fi principalele urmări ale aplicării reglementărilor din pachetul privind schimbările climatice, lansat recent de Bruxelles. Denumită şi „20/20/20“, iniţiativa executivului de la Bruxelles se referă la angajamentul UE de a reduce, până în 2020, cu 20% emisiile de gaze cu efect de seră faţă de anul 1990 (respectiv cu 14% faţă de 2005) şi de a utiliza energie regenerabilă în proporţie de
Scumpirea energiei şi, implicit, a tuturor produselor româneşti vor fi principalele urmări ale aplicării reglementărilor din pachetul privind schimbările climatice, lansat recent de Bruxelles.
Denumită şi „20/20/20“, iniţiativa executivului de la Bruxelles se referă la angajamentul UE de a reduce, până în 2020, cu 20% emisiile de gaze cu efect de seră faţă de anul 1990 (respectiv cu 14% faţă de 2005) şi de a utiliza energie regenerabilă în proporţie de 20% din consumul total de energie. „Fiecare european va scoate din buzunar câte trei euro pe săptămână pentru combaterea schimbărilor climatice. Costul lipsei de acţiune ar fi de zece ori mai mare. În condiţiile în care, cu fiecare zi, preţul gazelor şi al petrolului creşte, costul real al pachetului scade“, a declarat José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene (CE), cu ocazia lansării pachetului de măsuri privind combaterea schimbărilor climatice.
Indiferent de ce decizie vor lua marile puteri, UE se angajează la punerea în practică a acestui pachet. În cazul în care se ajunge la un acord la nivel internaţional, pachetul „20/20/ 20“ urmează să fie revizuit. La nivelul anului 1990, pe plan mondial, Statele Unite erau răspunzătoare de 36,1% din emisiile de dioxid de carbon, urmate de UE (27 de state membre) – 31,6% şi Rusia – 17,4%.
Planul de măsuri a fost str