Benedict al XVI-lea pare pregătit să continue tradiţia ecumenică inaugurată de predecesorul său, Ioan Paul al II-lea Vaticanul găzduieşte zilele acestea o reuniune importantă între
Benedict al XVI-lea pare pregătit să continue tradiţia ecumenică inaugurată de predecesorul său, Ioan Paul al II-lea
Vaticanul găzduieşte zilele acestea o reuniune importantă între reprezentanţi ai Bisericii
Catolice şi delegaţi musulmani, menită să pregătească o întâlnire istorică între Papa Benedict al XVI-lea
şi înalţi demnitari ai islamului, până la sfârşitul acestui an.
Convorbirile survin ca urmare a publicării, în octombrie 2007, a unui apel la dialog lansat de 138 de demnitari musulmani din lumea întreagă într-o scrisoare deschisă către reprezentanţii creştinismului cu titlul "Un cuvânt comun între voi şi noi".
În document, la care între timp au mai aderat şi alţi lideri musulmani, se arăta că de dialogul dintre cele două religii depinde "chiar supravieţuirea lumii". Iniţiativa, condusă de prinţul iordanian Gjazi bin Muhammad bin Talal, a mai prilejuit, pentru prima dată, reunirea reprezentanţilor unor curente diferite ale islamului din 43 de ţări în jurul unui mesaj de pace. Pasul următor a fost făcut la începutul acestui an, când Papa s-a întâlnit la Vatican cu regele Abdullah al Arabiei Saudite.
După această vizită, prinţul iordanian Bin Talal i-a scris cardinalului Tarcisio Bertone, secretarul de stat al Vaticanului, amintindu-i că un dialog are loc "între persoane cu puncte de vedere diferite, nu între persoane care au aceleaşi opinii".
Toate aceste evenimente intervin în mod surprinzător pentru unii analişti după criza în relaţiile dintre musulmani şi creştini provocată de discursul rostit de Papa Benedict al XVI-lea pe 11 septembrie 2006 la Universitatea din Regensburg, care părea să facă o legătură între islam şi violen