Clădirea în care au descoperit succesul Caragiale şi Beligan intră în renovare. Până la finalizarea lucrărilor, spectacolele s-ar putea juca pe Lipscani. Sursa: Sorin AntonescuSursa: Rompres
1 /.
Principalele etape ale proiectului aprobat pentru consolidarea Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) vor fi prezentate astăzi, la sediul instituţiei, iar lucrările de renovare vor începe în cel mult şase luni. În decembrie 2010, potrivit autorităţilor, la Kilometrul zero, Capitala va avea un centru cultural multifuncţional modern, cu mai multe săli de spectacol, librării, expoziţii, cluburi, cafenele şi restaurante.
Există discuţii dacă să se revină la vechea formă şi să se refacă acoperişul cunoscut ca „pălăria lui Caragiale“. Transformarea Teatrului Naţional va costa 40 de milioane de euro, dintre care 27,29 milioane de euro sunt fonduri de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. După ce, săptămâna trecută, la Ministerul Culturii s-au discutat cele două proiecte de renovare a teatrului, astăzi se anunţă ce au hotărât specialiştii, arhitecţii şi inginerii: ori se vor demola etajele superioare ale clădirii, de deasupra Sălii Mari, ori se va consolida clădirea în starea sa actuală.
În cazul în care se merge pe varianta demolării faţadei teatrului, vor dispărea spaţiile în care funcţionează Centrul Naţional al Dansului şi galeriile Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MNAC). Acestea ar putea fi mutate într-o clădire ce va fi ridicată în spatele TNB. Până la finalizarea lucrărilor, spectacolele Naţionalului se vor juca la Sala Rapsodia, pe Lipscani. În clădirea de la Kilometrul zero al Capitalei, primele spectacole s-au jucat în urmă cu 35 de ani. Proiectarea clădirii a început în 1963, dar noul edificiu s-a inaugurat zece ani mai târziu, pe 20 decembrie 1973.
Acoperişul care nu-i plăceaTovarăşului
Conce